Ekonomi

İkinci el araç alacakların dikkatine! Dayan

Depremin ardından bir süredir durgun olan ikinci el piyasası hareketlenmeye hazırlanıyor. Tatilin yaklaşması ve havaların ısınmasıyla fiyatlar ne olacak? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Görkem Husus, Haber7 muhabiri Yavuz Selvi’ye soruları anlattı.

“ENFLASYONİST ORTAM SÜRDÜĞÜ KADAR FİYATLAR ARTIYOR”

Ömer Konu yaptığı açıklamalarda, “Bildiğiniz gibi üretimdeki sorun, arz-talep dengesizliği ve içinde yaşadığımız enflasyonist ortam hem Avrupa’da hem de ülkemizde araç fiyatlarının artmasına neden oluyor. Arz talebi karşılamayınca fiyatlar yüksek, ortamda da fiyatlar artacak gibi görünüyor.” söz konusu.

“BAHARIN GELİŞİYLE PİYASADA HAREKET ETMEYİ BEKLİYORUZ”

“Bayramın gelmesi fiyatları nasıl etkiler?” Soruya cevap veren konu,
“Bahar ayları otomobil reyonunda biraz hareketli aylar. Vatandaşlarımız da memleketlerine yolculuk yapıyor. Aynı şekilde bayramda araç piyasası da aynı şekilde hızlanıyor. Özellikle ekim ayından itibaren araç satışlarında ve fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Aralık ve Ocak aylarında ikinci el piyasasında geçen yıla göre yüzde 100’lük bir artış var.”Şubat ayında yaşanan sarsıntının da etkisiyle bu artış bir miktar azaldı. Mart ayında da düşüş görülebilir. Ancak baharın gelmesi ve tatilin gelmesinin piyasayı yeniden hareketlendirmesini bekliyoruz.” dedi.

“TEDARİK SORUNLARI DEVAM EDECEK”

Konu, dünyada araç üretiminin azalmasına neden olan chip kriziyle ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, “Bu kriz devam edecek gibi görünüyor. Çünkü chip krizi çözüldü, en azından son dönemde daha kolay tedarik ediliyor. Ama sadece chip demek doğru olmaz.Bir anlamda üretim ve tedarikte sıkıntılar var.Aynı şekilde kablo sorunu da lafın konusu.Rusya-Ukrayna Savaşı ile Ukrayna’da yanan fabrika kablo üretiminde ciddi sorun yarattı.Avrupa’da bir çok firma tedariğini buradan karşıladı.Bunu çip ile adlandırmak mümkün değil.Aracın herhangi bir parçasının üretilmemesi “Aracın üretimini üç kat geciktirebilir, beş ya da altı ay. Maalesef bu sorunlar devam ediyor. Aynı şekilde Avrupa’da da elektrik maliyetlerinin artması nedeniyle üretim kısıtlamaları meydana geldi. Bu nedenle arz sıkıntısı bu yıl da devam edecek gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

“ARTAN FİYATLARI DURDURMAK İÇİN NE YAPILMALI?”

“Otomobil satışında galerici olmayanların ticaret yapması fiyatları yükseltiyor. Buna karşılık ne yapılacak?” Görkem Mevzu dedi ki:

Arz-talep dengesizliğinin olduğu her ortamda maalesef ticaret bu durumda ortaya çıkıyor. Bu dünyanın her ülkesinde böyledir. Araç ulaşımı bizim için sorun olduğu için vatandaşlarımız kayıt dışı ticaret yaparak para kazanma ve buradan para kazanma prosedürünü tercih edebiliyor. Burada dernek ve federasyon olarak bakanlığımızdan ricamız şahısların bu ticareti yapmasının engellenmesidir. Herkes kendi işini yapmalı. Çünkü kayıt dışı işlemler enflasyona, vergi kaybına ve fiyat artışına neden oluyor. Doğal olarak bireylerin ticarette hukuken üç ile sınırlı olması söz konusudur. Bununla ilgili incelemeler gerekli bakanlıklar tarafından yürütülür. Bu soruşturmaların biraz daha ağır olması beklenirse vatandaşlarımız da buradaki ticaretinden vazgeçer. Bu da fiyatların daha istikrarlı olmasına neden olabilir.

“ÇABUK ELLERİNİZİ TUTUN”

Son olarak araç alacaklara tavsiyelerde bulunan konu maalesef tüm dünyada enflasyon sorunu. Euro bazında araç fiyatları da artıyor. Bu da kur sabit kalsa da her ay bize fiyat artışı olarak yansıyor. Özellikle ekim ayından itibaren yeni araçlarda artış oldu. Bu artış devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle vatandaşlarımız ihtiyaçları için araç almak istiyorsa hızlı hareket etmekte fayda var. Ne yazık ki artışlar devam edecek gibi görünüyor. Bu dönemde araç almanın ‘zamanı geldi’ diyoruz. Her ay aynı şeyi söylüyoruz. Öyle görünüyor ki iki ay sonra aynı şeyi söyleyeceğiz. Çünkü fiyatlar artıyor. Daha hızlı hareket eden aracına kavuşur.”

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu